S’han iniciat entrevistes a joves emprenedors que han decidit muntar un negoci a la comarca per tal d’establir referents que promoguin el retorn al món rural

S’està col·laborat amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura en el marc del projecte europeu Ruralization per dissenyar futures polítiques de desenvolupament rural

 

Els primers resultats de la diagnosi del Pla Comarcal de Joventut de la Terra Alta 2020-2024 indiquen que una de les preocupacions més grans dels joves terraltins és el despoblament rural.

Segons l’Idescat, des de l’any 2009 fins l’any 2019, la Terra Alta ha experimentat una davallada significativa de població, que ha ocasionat la pèrdua de 1.453 habitants en només 10 anys, passant de 12.943 a 11.490, respectivament.

El més destacat i alarmant de tot això és la davallada de població juvenil, doncs és el grup poblacional més afectat en els últims 5 anys. A nivell de territori ens trobem en el mateix cas, ja que la població juvenil a les Terres de l’Ebre representa només el 2,2% del total de la població jove de Catalunya.

Davant d’això, l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Terra Alta ha engegat la campanya Autoestima Rural amb l’objectiu d’apropar el concepte de nova ruralitat al jovent i oferir-los una visió del món rural com un lloc viu, actiu i amb futur.

“Volem saber què lliga als joves a la Terra Alta i quin és el seu sentiment de pertinença. Diversos experts afirmen que l’arrelament dels joves al territori és clau per al retorn d’aquests a l’hora d’establir-se, muntar un projecte de vida i/o formar una família” apunta Marc Sampé, tècnic de joventut i participació.

A través d’aquesta campanya s’engegaran diverses accions per tal de generar oportunitats i revertir la dinàmica del despoblament rural com les entrevistes quinzenals a joves emprenedors. Des de fa dos setmanes i a través d’Instagram Live @OJTerraAlta, s’estan realitzant converses amb joves que han decidit emprendre el seu negoci al món rural per tal de difondre la seva activitat i, a la vegada, poden servir de referent als estudiants més joves que volen quedar-se a la Terra Alta o aquells altres que viuen fora i els agradaria tornar al territori.

En aquest sentit, Sampé assegura que “tal com ha demostrat el confinament al que ens hem vist abocats a causa de la pandèmia generada per la COVID-19, és possible teletreballar des de qualsevol punt del planeta, sense necessitat d’estar físicament ubicats a la gran ciutat i això ha de servir com a punt d’inflexió que pot afavorir a les zones rurals a frenar o, fins i tot revertir, el procés de despoblament que estem vivint”.

Per ara s’ha entrevistat un jove que ha emprès un celler a Vilalba dels Arcs i dos noies de Gandesa que han format un estudi de disseny ubicat al coworking del Centre Empresarial Terra Alta, un espai amb bons equipaments que pot ajudar a molts joves a iniciar el seu negoci.

La propera entrevista que està programada amb un jove barber que s’ha instal·lat en ple centre històric d’Horta de Sant Joan, amb l’objectiu de donar a conèixer també la diversificació de sectors de les empreses que s’han creat durant els últims anys a la Terra Alta, algunes de les quals han passat per l’Oficina Jove per rebre assessorament a l’hora d’acollir-se a la subvenció d’autoocupació de la Garantia Juvenil. Totes les entrevistes es podran recuperar a la nova pàgina web www.joveterraalta.org.

Per altra banda, amb el suport de la Coordinació Territorial de Joventut, s’està col·laborant amb el projecte europeu Ruralization, del qual forma part la Xarxa per a la Conservació de la Natura. Per ara s’han fet un seguit d’enquestes virtuals a joves de la comarca d’entre 18 i 30 anys i, properament, es presentaran els resultats en una jornada de retorn on participaran representants tècnics i polítics del territori.