La Xarxa de Salut Juvenil de la Terra Alta organitza la 3a Jornada Professional de la Terra Alta: Joves i Pantalles en format virtual els propers 11 i 25 de novembre de 2020 (sessions adreçades a professionals) i el 18 de novembre de 2020 (sessió adreçada a famílies). Inscripcions AQUÍ (places limitades).
.
Adreçat a professionals:
  • 11/11/2020 de 10:00h. a 13:00h. Sessió amb Jordi Bernabeu (Psicòleg i Educador Social. Treballa a la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia dins la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa i a la Facultat d’Educació UVic-UCC):

La sessió té com a finalitat analitzar els problemes associats als usos adolescents i joves de l’entorn digital, sobretot pel que fa les problemàtiques associades, principalment, amb l’addicció. Els objectius de la sessió es basen en:
(1) Descriure les principals corrents teòriques al voltant del concepte d’addicció.
(2) Conèixer els principals factors de risc i problemàtiques vinculades a aquesta.
(3) Oferir pautes d’intervenció sobre l’abordatge terapèutic i educatiu.

Desenvolupament:
Bloc 1. Conceptualització i discussió sobre l’ús adolescent de l’entorn digital. Centrant-se en el concepte de sobreutilització/addicció. Dinàmiques de reflexió i participació.
Bloc 2. Abordatge de les problemàtiques vinculades a l’entorn digital. Addicció. Joc Patològic. Anàlisi de casos pràctics.
  • 25/11/2020 de 10:30h. a 11:30h. Sessió amb l’associació PDS – Promoció i Desenvolupament Social (treballa en els sectors de la promoció de la salut i el benestar social. Gestiona serveis de prevenció de conductes addictives en diferents territoris i elabora materials i programes per treballar l’abús de drogues, l’addicció a les pantalles, el VIH/sida, els accidents de trànsit o l’educació en valors).

Formació sobre l’ús d’una eina (exposició “ON-OFF”) per promoure els bons usos de les TIC i prevenir problemes associats amb el mal ús des de àmbits educatius formals i no formals. El seu objectiu general és promoure un ús saludable de les “pantalles”, tot afavorint la reflexió sobre els seus aspectes positius i negatius.

ON-OFF es configura al voltant d’una exposició de 10 plafons, que faciliten la realització d’activitats educatives i plantegen diferents aspectes relacionats amb l’ús de les TIC per tal de reflexionar-hi. Alhora, el seu plantejament i continguts s’ha fet amb perspectiva de gènere. Les dinàmiques i activitats educatives que facilita realitzar es basen en processos de participació activa orientats a promoure pautes d’ús saludables de les TIC i una visió crítica sobre les relacions que les persones (i en especial les més joves) estableixen amb elles.

Adreçat a famílies:

  • 18/11/2020 de 10:00h a 11:30h. Sessió amb l’associació PDS – Promoció i Desenvolupament Social (treballa en els sectors de la promoció de la salut i el benestar social. Gestiona serveis de prevenció de conductes addictives en diferents territoris i elabora materials i programes per treballar l’abús de drogues, l’addicció a les pantalles, el VIH/sida, els accidents de trànsit o l’educació en valors).

Sessió formativa en entrenament en habilitats educatives per promoure els bons usos de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) des de la família.

SOBRE HABILITATS EDUCATIVES:
 Comunicació familiar.
 Normes i límits.
 Modelatge familiar i oci saludable.
 Posició familiar amb relació a l’ús de les TIC.

SOBRE LES TIC:
 Diferències entre ús, abús i addicció a les TIC.
 Característiques principals dels usos preadolescents i adolescents.
 Usos saludables i problemàtics de les pantalles i les aplicacions.
 Factors de protecció i factors de risc.
 Estratègies d’intervenció.
 Pautes educatives: com fomentar l’ús moderat i responsable.
 Recomanacions bibliogràfiques.