- 11/11/2020 de 10:00h. a 13:00h. Sessió amb Jordi Bernabeu (Psicòleg i Educador Social. Treballa a la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia dins la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa i a la Facultat d’Educació UVic-UCC):
La sessió té com a finalitat analitzar els problemes associats als usos adolescents i joves de l’entorn digital, sobretot pel que fa les problemàtiques associades, principalment, amb l’addicció. Els objectius de la sessió es basen en:
(1) Descriure les principals corrents teòriques al voltant del concepte d’addicció.
(2) Conèixer els principals factors de risc i problemàtiques vinculades a aquesta.
(3) Oferir pautes d’intervenció sobre l’abordatge terapèutic i educatiu.
Bloc 1. Conceptualització i discussió sobre l’ús adolescent de l’entorn digital. Centrant-se en el concepte de sobreutilització/addicció. Dinàmiques de reflexió i participació.
- 25/11/2020 de 10:30h. a 11:30h. Sessió amb l’associació PDS – Promoció i Desenvolupament Social (trebal
la en els sectors de la promoció de la salut i el benestar social. Gestiona serveis de prevenció de conductes addictives en diferents territoris i elabora materials i programes per treballar l’abús de drogues, l’addicció a les pantalles, el VIH/sida, els accidents de trànsit o l’educació en valors).
Formació sobre l’ús d’una eina (exposició “ON-OFF”) per promoure els bons usos de les TIC i prevenir problemes associats amb el mal ús des de àmbits educatius formals i no formals. El seu objectiu general és promoure un ús saludable de les “pantalles”, tot afavorint la reflexió sobre els seus aspectes positius i negatius.
ON-OFF es configura al voltant d’una exposició de 10 plafons, que faciliten la realització d’activitats educatives i plantegen diferents aspectes relacionats amb l’ús de les TIC per tal de reflexionar-hi. Alhora, el seu plantejament i continguts s’ha fet amb perspectiva de gènere. Les dinàmiques i activitats educatives que facilita realitzar es basen en processos de participació activa orientats a promoure pautes d’ús saludables de les TIC i una visió crítica sobre les relacions que les persones (i en especial les més joves) estableixen amb elles.
Adreçat a famílies:
- 18/11/2020 de 10:00h a 11:30h. Sessió amb l’associació PDS – Promoció i Desenvolupament Social (trebal
la en els sectors de la promoció de la salut i el benestar social. Gestiona serveis de prevenció de conductes addictives en diferents territoris i elabora materials i programes per treballar l’abús de drogues, l’addicció a les pantalles, el VIH/sida, els accidents de trànsit o l’educació en valors).
Sessió formativa en entrenament en habilitats educatives per promoure els bons usos de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) des de la família.
SOBRE HABILITATS EDUCATIVES:
Comunicació familiar.
Normes i límits.
Modelatge familiar i oci saludable.
Posició familiar amb relació a l’ús de les TIC.
SOBRE LES TIC:
Diferències entre ús, abús i addicció a les TIC.
Característiques principals dels usos preadolescents i adolescents.
Usos saludables i problemàtics de les pantalles i les aplicacions.
Factors de protecció i factors de risc.
Estratègies d’intervenció.
Pautes educatives: com fomentar l’ús moderat i responsable.
Recomanacions bibliogràfiques.