Des de l’Oficina Jove conversem amb Aitor Garcia i Maria Cabezas, dos joves que han decidit instal·lar-se a Batea amb l’objectiu de transmetre el nostre patrimoni a través de Voravall Turisme, un projecte de divulgació històrica rigurós i de qualitat que ofereix experiències amb un marcat caràcter personal, diferenciades i territorialitzades per donar a conèixer la Terra Alta al món.

Bon dia, expliqueu-nos una mica la vostra trajectòria…

A. Jo soc Aitor Garcia, soc de Batea i llicenciat en història, tinc un màster en arxivística i un altre de recerca avançada en estudis humanistes. Ara mateix estic fent la tesi doctoral a la UB envers brigades internacionals.

M. Jo soc la Maria Cabezas, soc de Reus, llicenciada també en història i amb un màster en innovació de gestió turística.

Com va sorgir la idea de crear Voravall Turisme?

A. Des de sempre ens ha agradat molt la natura, sortir, fer senderisme… A partir d’aquí vam anar descobrint un seguit de patrimoni de la nostra comarca que creiem que s’ha de posar en valor, apostar per ell i donar-lo a conèixer al món.

M. Per una banda, amb l’objectiu d’atreure investigació, i per l’altra perquè la pròpia gent de la comarca conegui la seva història. És una mica aquella inquietud de generar autoestima i tornar a valorar el patrimoni que tenim. Fa falta que el reivindiquem més.

A. A partir d’aquí vam estar valorant quina era la millor opció i vam decidir obrir Voravall Turisme amb l’objectiu de donar a conèixer tot el que són jaciments amb una garantia de qualitat i rigor històric. A més, les persones que utilitzen els nostres serveis comptem amb una assegurança i només s’han de preocupar en gaudir de l’experiència.

Quins productes oferiu?

A. Oferim dos tipologies de visites. Unes estandaritzades i altres personalitzades. Pel que fa als packs actualment tenim sis rutes diferenciades, amb diversitat de preus per franges d’edat i durada de les mateixes:

  • Bellum Templorium. És una ruta a per pel centre històric de Batea on s’explica les estructures que resten en peu des de l’època medieval. Sobretot els nens i nenes s’ho passen d’allò més bé en aquesta ruta.
  • Starter Pack Batalla de l’Ebre. És una ruta inicial per aquelles persones que no tenen coneixements sobre la Batalla de l’Ebre. En un sol dia podran fer-se més o menys una idea amb un recorregut per l’Ossari-Memorial de Les Camposines, les trinxeres de les Deveses i el Poble Vell de Corbera.
  • Les rutes Batalló Thälmann, Batalló Commune de Paris i La Batalla Oblidada són rutes que pretenen donar visibilitat a un capítol de la Batalla de l’Ebre que a la nostra comarca havia estat completament oblidat com és la retirada d’Aragó i la Batalla del Riu Algars.
  • Finalment tenim la Rereguarda Franquista, una ruta a peu per Batea on visitem diferents punts del que va ser el centre neuràlgic de la rereguarda franquista i s’acaba visitant el Centre d’Interpretació Hospitals de Sang.

M. Pel que fa a les rutes personalitzades estan pensades per un públic especialitzat que ja coneix la comarca. Nosaltres gestionem la ruta a petició de les persones interessades, els espais, el contingut i les necessitats dels usuaris com són la restauració i/o l’allotjament.

A. En definitiva el que oferim mitjançant aquestes rutes personalitzades pretén no centrar-se en un moment concret sinó obrir un ventall a través de la història que va des de la prehistòria, edat del bronze, món ibèric, romà, andalusí… fins pràcticament l’actualitat.

On us podem trobar/contactar?

M. Actualment disposem d’un perfil a Instagram i Facebook des d’on poden contactar amb nosaltres i, a més, veure totes les rutes que oferim.

Per què heu escollit tornar/venir al món rural? Creieu que tenim millor qualitat de vida al poble que a les grans ciutats?

A. Som dos amants de la natura que ens encanta el món rural. A més, la Terra Alta té l’encant que és una comarca per descobrir. Amb una sola passejada et pots trobar amb un jaciment catalogat o restes noves que no coneixies. Tot això t’anima a seguir descobrint tot aquest patrimoni. La combinació entre natura, patrimoni i agricultura és un escenari que no es dona a tot arreu i aquest fet permet formular un discurs sobre com hem arribat fins aquí, a crear aquesta marca Terra Alta.

M. En el meu cas la Terra Alta l’he conegut a través de l’Aitor, i he descobert un territori envoltat de natura que m’aporta molta pau. La seva gent i molt altres factors de la comarca van amb el meu caràcter i per això em sento molt ben acollida. En definitiva, la nostra forma de ser encaixa molt bé dins d’aquest ritme de vida més pausat del món rural.

Quines inquietuds teniu? Quin és el futur que li depara a la Terra Alta?

A. La Terra Alta es debat en un model de turisme rural que combina el patrimoni amb el que s’ha estat explotant fins ara, la natura i l’agricultura, eixos que de ben segur seguiran tenint un gran potencial en el futur. Entendre el patrimoni per si sol és molt complicat però justament concorda molt bé amb el que parlàvem, ja que un jaciment o un fet històric està emmarcat en un paisatge o amb una tradició, amb unes costums o productes de la zona. Tot aquest conjunt ajuda a comprendre de manera unitària a la gent que ens ve a visitar. Nosaltres creiem que la Terra Alta és desenvoluparà en aquest sentit. Però hem d’anar en compte, el futur s’ha d’anar teixint poc a poc, Roma no va fer-se en un dia.

Quin és el vostre racó preferit de la comarca?

A. És una pregunta complicada perquè tenim la zona fluvial de la Pobla de Massaluca, els Ports, les Serres de Cavalls i Pàndols, tota la part de l’altiplà de la Terra Alta… però si hem d’escollir un racó ens quedem amb els Forts del Cec de Batea i la ribera natural de l’Algars, que conserva molta naturalesa i on trobem una senda rehabilitada per poder fer una sortida amb la família.

 

@marc_sampe