Des de l’Oficina Jove conversem amb l’Alba Pla, una jove afincada a Arnes amb la seva família que ha engegat el projecte Lärna Hidromel, un producte ancestral i a la vegada desconegut que sorprendrà a tots els paladars.

Bon dia Alba, explica’ns una mica com has fet cap a la Terra Alta…

Bon dia. Soc nascuda a Girona però vaig viure molts anys a Prat de Comte. Potseriorment vaig viure a Reus però quan va arribar la meva filla, vam decidir insta·lar-nos a Arnes, el poble de la meva parella. Així que podríem dir que soc terraltina o almenys jo m’hi sento.

Quina és la teva trajectòria eductiva?

Jo sempre m’he dedicat al camp de la sanitat, soc auxiliar d’infermeria i socorrista.

Com va sorgir la idea de crear Lärna Hidromel?

Doncs la idea va sortir per casualitat mentre viviem a Reus, a través de vídeos de Youtube que parlaven sobre la hidromel. Com sabeu, Arnes és un poble amb molta tradició d’elaborar mel i els meus sogres en fan per vendre a les fires. Llavors, amb la meva parella vam pensar que podríem provar de fer hidromel amb la mel de casa. Com que les primeres botelles pràcticament van volar, vam decicir fer-ne una nova remesa. I així fins avui.

Què és exactament aquest prodcte? Quin és el seu orígen?

La hidromel és un producte fermentat a partir d’aigua i mel, a la qual s’hi afegeix llevats. Com més quantitat de mel hi poses més dolça serà. Si anem a buscar-ne el seu orígen, segons la mitologia nòrdica és la beguda dels deus, així que el seu orígen és ancestral. Diuen que s’utilitzava per la “lluna de mel”, ja que es creia que tenia propietats fertilitzants i propiciava tenir fills barons, encarregats de defensar el territori.

Quina producció en feu?

Doncs nosaltres tenim capacitat per uns mil litres que embotellem en tota la seva totalitat. Com que no utilitzem sulfits ni químics, parem la fermentació amb fred. Té una durabilitat aproximada a un vi blanc jove, és a dir, sobre els dos anys, que és quan comença a decaure.

En què s’ha de maridar?

Doncs és una pregunta que ens fa molta gent. Al ser un producte elaborat amb mel tothom es pensa que ha de ser molt dolç i la veritat és que tot el contrari. Hi notem la mel però res de dolçor excessiva. Nosaltres el maridem en carns vermelles o de caça, marisc i sobretot en menjar picant. També és pot servir amb les postres però no s’en treu tot el seu potencial. Jo us animo a que el tasteu ja que tothom que ho fa es queda sorprès!

Teniu pensat ampliar els productes que elaboreu?

Tenim dos o tres productes en marxa però per ara no podem dir res més. Haureu d’estar a l’aguait per novetats.

On us podem trobar?

Per ara la botiga física no la tenim operativa, que estarà siguada al carrer dels Dolors d’Arnes. Esperàvem poder assistir a les fires però aquest any ha estat impossible. Tot i això, estem servint des dels supermeracts d’Arnes i Prat de Comte o a través dels canals de Facebook i Instagram de Lärna Hidromel.

Com definiries autoestima rural? Creus que tenim millor qualitat de vida al poble que a les grans ciutats?

I tant, nosaltres vam decidir tornar sobretot per la tranquilitat de viure al poble. Per mi autoestima rural és això, poder crear el nostre projecte de vida aquí, tant a nivell familiar com laboral.

Estem preguntant a les xarxes socials quin és el racó preferit de la Terra Alta. I el teu?

El meu racó preferit de la Terra Alta són els Estrets o qualsevol racó dels Ports com més aïllat entremig de la natura millor!

 

@marc_sampe