Des de l’Oficina Jove conversem amb Bernat Puig i Roser Adell, dos joves barcelonins que han decidit instal·lar-se a la Terra Alta per fer realitat el seu projecte. Mirada Essentia és un estil de vida, un canvi de ritme, un recomençar prop de la natura… que neix de l’amor i la passió per l’acompanyament a les persones.

Per començar ens agradaria saber una miqueta qui sou, d’on veniu, quin itinerari formatiu heu seguit…

R. Jo soc la Roser i vinc de Rubí, tot i que només hi vaig passar la meva infància. Els dos som educadors socials i tinc un postgrau de Cooperació Internacional i un màster en Direcció i Gestió de Projectes Socials.

B. I jo soc el Bernat, vaig néixer al barri de Poblenou de Barcelona. Per la meva banda m’he especialitzat en temes de gènere, feminismes i LGBTI. Tinc un Màster de Teràpia de Parella i Familiar Sistèmica.

R. També vaig estudiar coaching i PNL i treballava de tècnica de joventut a Sant Cugat del Vallès. Els dos sempre hem treballat fent acompanyament a persones, cadascú des d’una base diferent, ja sigui des de l’administració pública o des d’entitats privades.

B. Jo treballava a l’ajuntament de Terrassa. Havia estat a l’EAIA i Serveis Socials. Abans de venir aquí estava portant el SAI (Servei d’Atenció Integral) per a persones del col·lectiu LGBTI.

Què us ha portat fins a la Terra Alta?

R. Ja feia anys que havíem notat que la forma de viure de les zones urbanes no acabava d’encaixar amb nosaltres. Tot i que sí que és veritat que estàvem treballant del que ens agradava, teníem ganes de començar de nou a un lloc molt més vinculat amb la natura. Sempre hem sigut de viatjar, de fer sortides a la muntanya…

B. Just llavors va sorgir la oportunitat de presentar-me a una plaça itinerant de tècnic d’Igualtat i LGBTI a la Ribera d’Ebre. I no ens ho vam pensar dos vegades!

Com us sentiu al món rural? Com definiríeu aquest canvi de paradigma que esteu vivint?

B. Jo m’hi sento súper bé. Tenir l’oportunitat d’obrir la porta de casa i tenir els Ports aquí al davant, sortir a caminar, amb la bicicleta, anar a banyar-se als tolls.. això no té preu! I la vida més calmada, tranquil·la… amb comparació a Barcelona, doncs m’ha aportat poder estar més arrelat a terra, treballar-me a mi mateix i ser conscient de tot el què em passa. Això ho agraeixo moltíssim.

R. Sí, sí. És un canvi de ritme total. El que passa és que ens ha agafat en un moment estrany… Ens hem passat tots aquests mesos confinats però també el fet d’estar a casa ens ha permès ordenar i enllestir el llançament del projecte.

Com s’ha gestat o quins han estat els primers passos de Mirada Essentia?

B. Jo crec que Mirada Essentia és més com una idea conceptual, un estil de vida… per poder viure de les nostres potencialitats però també com una consciència de compartir amb altres persones que conceben el món de la mateixa manera. El projecte en sí va néixer estant de viatge a l´Índia, en contacte amb la meditació, i allí vam veure el que realment volíem i vam apostar per allò.

R. La idea és baixar revolucions de la forma de viure a la ciutat, ja que és estressant i econòmicament inviable. Era el moment de fer el salt i sortir de la zona de confort per crear el projecte, que també ha acabat d’agafar forma aquí a la Terra Alta.

Per què Mirada Essentia?

R. Perquè és l’essencia de les coses, l’important que forma part de nosaltres. De fet és un recomençar, enfocar la mirada a les coses importants…

B. Volem fer arribar el projecte a tothom, sense barreres econòmiques ni idiomàtiques. D’aquí el nom en llatí.

Com s’estructura el projecte?

B. El projecte neix per l’amor i passió a l’acompanyament a les persones. Portem més de 15 anys d’experiència en la temàtica i podem diferenciar quatre branques principals dintre de Mirada Essentia:

R. Per una banda, l’acompanyament terapèutic personalitzat. Per la meva part, sobretot destinat als adolescents i dones, amb l’objectiu de treballar la feminitat conscient i l’autoconeixement.

B. Jo estic més especialitzat en grups d’homes on treballem la masculinitat conscient i funcional, aquella aplicable al dia a dia, cap a fora i cap a dins perquè no provoqui malestar a la persona. També teràpia de parella i famílies, i persones que s’estiguin plantejant la seva identitat de gènere o hagin patit lgbtifòbia…

R. Per altra banda fem retirs especialitzats en contacte amb la natura i de coneixement del propi cos a través del ioga i de la dansa. Estan destinats a grups estables, parelles, individuals o mixtes… i s’entenen com un moment de parar, una pausa, ja sigui durant un cap de setmana o de durada més llarga.

B. També tenim els tallers, són càpsules de petit format que poden anar sobre feminitat, masculinitat, dansa, ioga… Són més puntuals o poden tenir repetició al llarg del temps.

R. I finalment volem arribar al món educatiu, no com un bolet sinó poder oferir una programació estable de tallers a les escoles i els instituts. A més, ens agradaria poder dotar d’un seguit d’estratègies al professorat per a que les puguin incorporar a la seva pràctica professional en temes de coeducació, sexualitat, gènere… En definitiva tot això és Mirada Essentia.

Com esteu donant resposta a la situació provocada per la COVID-19?

R. Doncs per ara moltes sessions que fem d’acompanyament terapèutic són online o directament a casa, tot i que també tenim un punt d’atenció a Tortosa i Barcelona. Pel que fa als retirs començarem amb un grup de dones que venen juntes i ja es coneixen, així evitem que es generin nous contactes. No obstant això sempre prenent totes les mesures de seguretat i higiene.

Com veieu el vostre futur?

B. Jo m’imagino un futur amb molta abundància i podent arribar al màxim de persones possibles.

R. Amb el projecte més consolidat i vivint aquí. Volem possibilitar aquest encaix al món rural, tot i què per poder-nos desenvolupar és necessari dotar la comarca de recursos com per exemple la connexió a Internet mitjançant fibra òptica o millorant les opcions d’habitatge…

On us podem trobar?

B. Per ara a les xarxes socials de Mirada Essentia, a Facebook i a Instagram. En breu ja tindrem disponible la pàgina web.

Per acabar, quin és el vostre racó preferit de la Terra Alta?

B. Ens han dit que hi ha com un secret al poble que no podem desvelar els racons d’Arnes. És broma, ens queda molt per descobrir.

R. A mi m’encanten els Ports però també m’ha cridat molt l’atenció la muntanya de Santa Bàrbara, crec que té alguna cosa que la fa especial. Però qualsevol indret de la Terra Alta és una passada!

 

@marc_sampe