Des de l’Oficina Jove conversem amb Joaquim Bielsa, jove de Batea afincat a Vilalba dels Arcs, on està fent realitat el seu somni sense pressa però sense pausa. Bielsa Ruano és un projecte vitivinícola que combina música i vi com una simbiosi romàntica basada en tres factors: una bonica història, una presentació acurada i, per suposat, un producte d’excel·lència fruit de les vinyes de la família.

Bon dia Joaquim, per començar ens agradaria saber quin ha estat el teu itinerari formatiu per arribar fins aquí?

Bon dia a tothom. Després de cursar els estudis d’ESO i Batxillerat a l’IES Terra Alta, en un moment de dubte i transició, vaig començar a estudiar la llicenciatura de Química a distància per la UNED, fet que em permetia compaginar els estudis amb el meu primer treball al Celler Piñol de Batea. Al cap de quatre anys, tot i que era reticent a marxar, vaig adonar-me que per continuar estudiant necessitava sortir d’aquí i vaig anar cap a Tarragona per continuar els estudis de Química i, posteriorment, Enologia a la URV. Finalment també he fet un màster de direcció d’empreses a la UOC.

Per què vas decidir estudiar enologia?

Perquè és una de les meves passions, juntament amb la música, i és una carrera que permet vertebrar el territori. Normalment els cellers estan situats en entorns rurals i ser enòleg em permetia apropar-me a casa o almenys a un entorn similar.

Com has fet el retorn al món rural?

Quan vaig acabar d’estudiar vaig iniciar un camí de retorn escalonat. Primer al Penedès, a l’empresa Torres, llavors al Montsant, al Celler Coca i Fitó, amb residència a Móra d’Ebre i, finalment, va sorgir l’oportunitat de comprar una casa a Vilalba dels Arcs, població de la meva parella, i vam decidir establir-nos aquí. Actualment estic treballant al celler Altavins de Batea i, paral·lelament, hem començat a donar forma a aquest petit projecte.

Com va sorgir la idea de crear Bielsa Ruano?

Fill de pagesos i amb moltes inquietuds, vaig adonar-me mentre treballava per empreses privades que jo també podia crear el meu projecte. Vaig decidir deixar-lo per escrit per si es donaven les condicions més endavant. Al comprar la casa, va encaixar el fet de per poder fer-lo realitat.

Quins han estat els passos que ha seguit fins ara Bielsa Ruano?

Bielsa Ruano va començar l’any 2017 al les instal·lacions del Celler Xavier Clua de Vilalba dels Arcs, amb el raïm de les nostres finques, fet que ens va permetre reduir els costos de les instal·lacions i treure el producte al mercat. El primer any va sortir la primera línia de vins Lo noi del saxo (blanc i negre). El segon any s’hi va afegir part de la segona línia de vins Músic de carrer (blanc). Aquest any hi sumem Músic de carrer (negre) arribant a un total de 12.000 botelles. L’objectiu final és aconseguir arribar a les 30.000 botelles en 8 anys, per això ara necessitem un espai nostre i així poder desplegar la tercera línia de vins Solista.

Explica’ns una mica aquesta simbiosi entre vi i música…

Bielsa Ruano m’ha permès unir dos passions meves, la música i l’enologia, sempre lligada amb el territori. Quan inicies un projecte se li ha de donar sentit sinó les històries es desgranen… Per sortir al mercat amb més força necessitàvem complir 3 factors: fer un bon vi, tenir un bon disseny i explicar una bonica història.

T’escoltem…

Estem parlant d’un projecte limitat a tres línies de vins que parlen de música i viticultura, però que a més compten amb una història personal.

  • Lo noi del saxo s’elabora amb vinyes joves al voltant de 10-15 anys, que ja tenen un cert nivell, una producció equilibrada i, a més, evoquen joventut i tendresa. És la il·lusió d’uns inicis, com per exemple començar un nova feina o tenir una primera cita.
  • Músic de carrer parla de vinyes entre 15-20 anys. No són tan productives ni rendibles però són el resultat d’una lluita constant i permanent. És la insistència i la perseverança davant les adversitats.
  • Solista serà el somni final. Vins monovarietals que contindran la màxima expressió de les vinyes de la família. Un concert únic davant d’un públic expectant.

Tenim el producte i la història. I el disseny?

Les botelles van acompanyades d’un disseny de Jaume Coca, també músic. Volíem una imatge neta i senzilla i crec que ho hem aconseguit.

A quin tipus de mercat esteu venent?

Sobretot restauració i tenda especialitzada, que són les principals sortides per als petits cellers. Vam començar a nivell Terres de l’Ebre i Barcelona, la capital és un gran mercat i just estem en un moment en que s’està donant valor al vi català. Ara ens estem expandint per la resta de Catalunya i comencem a exportar a Europa.

 Com us està afectant la situació provocada pel COVID-19?

S’han tancat les portes a la restauració i la distribució però el fet de no tenir celler físic ajuda ja que no disposem de costos fixes. Esperem que aviat es recuperi la normalitat.

Què esteu fent per dinamitzar l’empresa? 

Hem decidit fer un programa de 4 tastos virtuals interaccionant amb alguns amics per crear lligam amb altres territoris. El primer tast el vam fer amb el músic Pep Poblet, el segon amb l’enòloga Pilar Salillas, el tercer va ser gastronòmic amb el restaurador Cinto Calatayud i, finalment, el quart el farem amb la comunicadora Patrícia de Golferichs. També durant aquests mesos fem arribar el vi a casa dels nostres clients de forma gratuïta.

Per anar acabant, com veus el futur de l’empresa?

El futur el veig molt esperançador però sempre tocant de peus a terra. Esperem aconseguir acabar el celler a casa durant els propers anys i arribar a culminar el projecte. Volem explicar les nostres històries, que potser semblen petites a simple vista però realment són molt grans. Estem fent enoturisme, tant a les vinyes com aprofitant la ubicació de la casa per endinsar-nos al centre històric del poble, però el que necessitem és que vingui la gent, que ens visitin, que els coneguin, sempre parlant des d’una visió sostenible per poder continuar vivint en aquest jardí que és la Terra Alta.

Parlant d’autoestima rural, què significa per tu ser de la Terra Alta?

Apego, territori, vinya, arrelament… De fet, quan veig la vinya veig als meus familiars. Però sense tancar-nos en nosaltres mateixos sinó al contrari. Hem de ser gent oberta i no tenir por perquè som fantàstics tal i com som. D’aquí, al món!

 

@marc_sampe