Des de l’Oficina Jove conversem amb Laia Domènech i Maite Puey, dos joves de Gandesa que planificaven crear una empresa de disseny mentre compartien pis a Tortosa quan estudiaven el batxillerat artístic i, després de formar-se a la ciutat i fins i tot a l’estranger, han tornat al món rural per materialitzar aquell somni en Tercer Primera.

Expliqueu-nos una mica la vostra trajectòria eductiva…

L. Vaig estudiar Disseny Gràfic a l’Escola d’Arts i Disseny Pau Gargallo a Badalona. Quan vaig acabar vaig decidir que no volia seguir estudiant però he anat fent cursos per ampliar els meus coneixements, l’últim al California College of Arts, a San Francisco.

M. Jo vaig estudiar Direcció d’Obres de Decoració i Arquitectura Efímer a l’Escola d’Arts i Disseny de Reus. Després vaig a anar a Barcelona a fer el Master d’Aparadorisme i Visual Merchandising a Ártidi. Actualment, estic fent un Programa Superior d’Organització d’Esdeveniments i Turisme de Negocis a Hostelea.

Com va sorgir la idea de crear Tercer Primera?

M. Quan estudiàvem batxillerat a Tortosa ja havíem parlat de la possibilitat de treballar juntes però l’oportunitat no ens ha arribat fins 10 anys després. Un cop acabats els estudis i, de forma virtual, ja que la Laia estava a San Francisco, vam establir els primers passos de l’empresa. Un cop les dos a Gandesa ens vam decidir per dissenyar des del poble per al món.

Vau acollir-vos a la subvenció d’autoocupació de la Garantia Juvenil. Com us ha afavorit?

L. Vam venir al Consell Comarcal per saber quins eren els requisits i com s’havia de demanar. La veritat és que esta subvenció ha sigut una oportunitat per poder arriscar-nos sense la necessitat d’anar a buscar el client de forma desesperada.

M. Des del primer moment ens vam sentir acollides des de l’Oficina Jove per assessorar-nos en tots els tràmits i estem molt contentes. És un coixí que ens ha permès arrencar treballant amb projectes propis i creant marca personal.

On esteu ubicades?

L. Actualment estem a Vitis, la zona coworking situada al Centre Empresarial Terra Alta a Gandesa. És un espai perfecte per a nosaltres, ja que ens ha permès conèixer altres professionals i disposar múltiples sales i una bona connexió a internet.

M. També ha sigut molt positiu de cara a reduir costos ja que no tenim instal·lacions pròpies, per la qual cosa la inversió inicial només han estat els ordinadors i una tablet. L’ambient és perfecte i propicia la possibilitat d’establir relacions i projectes comuns.

Quins projectes heu fet fins ara?

L. És difícil coincidir en projectes comuns per la singularitat de Tercer Primera. Venim les dos del món del disseny però són rames bastant diferenciades. De fet va ser complicat trobar referents al moment d’engegar però també ha sigut un repte per a nosaltres alinear propostes que ens incloguin de forma integral.

M. Un dels projectes amb els que hem treballat ha estat In-FCTA, el Festival de Cinema de la Terra Alta on la Laia va crear el disseny gràfic de tot els materials i jo els espais efímers on va tenir lloc els actes centrals del festival a Bot.

L. També hem creat estands per a diversos cellers durant la Festa de Vi de Gandesa i altres projectes de forma més individual.

Com us ha afectat la situació provocada per la COVID-19? Com hi heu fet front?

M. Tenim la sensació que ha sigut com tornar sis mesos enrere. Som una empresa molt jove i tot el treball que havíem fet fins ara s’ha esfumat.

L. Haurem de tornar a començar tenint en compte que el món, sobretot l’àmbit cultural, arrencarà de forma pausada i s’hauran de replantejar tots els projectes que teníem sobre la taula.

M. Durant l’estiu havíem programat alguns esdeveniments que hauran d’esperar. Potser és un bon moment per activar les xarxes socials i donar-nos a conèixer.

Com veieu el futur de l’empresa?

L. Intentem no pensar massa en el futur. Vivim el present, sobretot el dia a dia… Ens centrem en treballar per créixer i donar-nos visibilitat. No sabem exactament on ens portarà per això no ens hem plantejat on ens veiem d’aquí a 5 anys…

Com definiríeu autoestima rural? Creieu que tenim millor qualitat de vida al poble que a les grans ciutats?

L. Per nosaltres el millor que tenim al territori on vivim és que podem fer exactament la mateixa feina que si visquéssim en una gran ciutat però tenint la gran sort de sortir al carrer i, en quatre passes, plantar-te al mig del camp.

M. Però no només és això, avui en dia podem dissenyar des del poble per a tothom que ens vingui a trobar. És més, creiem que els nostres serveis són els que fins ara s’anaven a buscar fora i ara nosaltres els oferim com un producte km0. A vegades ens diuen que per tenir un futur millor hem de marxar cap al món urbà però no és veritat. Una cosa és anar a estudiar i veure món i l’altra és decidir on vols viure amb totes les comoditats.

L. Hi estic completament d’acord. Jo per exemple recomano als joves a marxar fora i viure una experiència internacional. He estat durant dos anys als Estats Units i és un fet que m’ha fet créixer personal i professionalment però he decidit tornar i instal·lar-me a la comarca. Vivim al paradís!

Per acabar, estem preguntant a les xarxes socials quin és el seu racó preferit de la Terra Alta. I el vostre, quin és?

L. A vegades hi ha llocs que gairebé no coneix ningú però tenen alguna cosa especial, sobretot ara que ha plogut tant. Jo trio el salt d’Arnal, un racó encantador que hi ha pel camí de les Guardioles.

M. Doncs jo em quedo en Puig Cavaller, de fet durant tot el confinament només pensava en el dia que ens deixarien sortit per poder pujar-hi i admirar les vistes tota la comarca.

 

@marc_sampe