Des de l’Oficina Jove conversem amb Marcel Domènech, un jove de Vilalba dels Arcs que ha decidit apostar fermament per l’agricultura i ampliar el petit projecte familiar dedicat al cultiu de la cirera. Si sou llépols, no dubteu en tastar l’autèntica i dolça Cirera de Vilalba.

Bon dia Marcel, explica’ns una mica la teva trajectòria…

Bon dia. Des de ben jovenet ja tenia clar que em volia dedicar a la terra i vaig decidir anar a estudiar a l’Escola Agrària de les Borges Blanques el cicle formatiu de Producció agropecuària. En aquest cas no ho vaig poder fer a l’Escola Agrària de Gandesa ja que aquí estan especialitzats en l’elaboració de vins i olis, molt més lligat al territori que vivim.

Com va sorgir la idea de crear la Cirera de Vilalba?

El meu pare ha estat molts anys vivint a la Ribera d’Ebre i ha estat vinculat al món dels arbres fruiters, com per exemple el presseguer o la cirera. Va voler provar com anava el cirerer aquí a la Terra Alta amb noves varietats més resistents, ja que s’ha de tenir en compte que la cirera és un fruit de molts disgusts pel fet de veure’s afectada per l’aigua quan fa qualsevol ruixat de primavera, per això la gent que tenia aquest cultiu el va anar abandonant…

Així que va plantar una hectàrea de cirerers a la nostra finca que han estat en producció durant uns 15 anys. El fet d’incorporar-me com a jove agricultor, ens va fer decidir a ampliar la producció.

Quines varietats trobem a Cirera de Vilalba?

Amb les noves plantacions, nosaltres tenim fins a 12 varietats, 6 de les quals són les principals que queden repartides de forma bastant esglaonada i ens permeten collir-les de principis de maig fins a finals de juny, assegurant que el mal temps no afecti a totes les varietats.

Avui disposem de 10 hectàrees de cirerers, una quantitat important tenint en compte que tota la recol·lecta és manual i, durant la collita, s’han de repassar fins a tres vegades, ja que maduren progressivament.

Quina producció en feu?

La producció actual són 15kg per arbre, aproximadament. S’ha de tenir en compte que els cirerers s’autoregulen sols i un any produeixen més i l’altre menys. No és exacte, ja que les varietats també deriven les unes de les altres.

Quines facilitats o inconvenients us trobeu en el cultiu de la cirera a la Terra Alta?

El fet de tenir les finques a Vilalba dels Arcs retarda el procés de maduració en relació a la Ribera d’Ebre, per exemple. Trobem l’inconvenient que les cireres primerenques, tot i ser més delicades, estan més ben pagades al mercat. En canvi, el fet que comporta un desenvolupament més pausat del fruit dona com a resultat cireres més dolces. Així que us podem assegurar que la concentració de sucres de les nostres cireres i el seu gust és excel·lent.

Teniu pensat ampliar els productes que elaboreu?

Tenim algun coseta en ment, ja que la cirera és un món que ofereix moltes possibilitats. Hem provat de fer un licor i un vi de cirera. Ara estem buscant vies per desenvolupar-ho ja que tenim moltes ganes de fer créixer el projecte Cirera de Vilalba.

On us podem trobar?

Tenim una nova pàgina web i també ens podeu trobar a les xarxes socials Facebook i Instagram de Cirera de Vilalba. També ens podeu trobar a l’obrador durant la temporada de collita (C. Sant Isidre, 8).

Com definiries autoestima rural? Creus que tenim millor qualitat de vida al poble que a les grans ciutats?

Jo crec que sí, la qualitat de vida del món rural per mi no té comparació. És veritat que no tenim accés a tots els recursos que hi ha a la ciutat però la tranquil·litat d’aquí no està pagada en res.

Què et preocupa del futur del món rural?

El problema principal de la Terra Alta és la manca de llocs de treball. L’agricultura és una feina pesada i actualment no està ben valorada però continua sent el motor econòmic de la comarca, per això és tant necessari donar-li un impuls. El nostre projecte, per exemple, permet donar feina durant dos mesos a diversos treballadors.

Estem preguntant a les xarxes socials quin és el racó preferit de la Terra Alta. I el teu?

El meu racó preferit és l’ermita de Sant Pau. És un lloc desconegut situat al camí de Berrús que queda prop de les finques de Cirera de Vilalba i que recomano molt a la gent que vingui a conèixer-lo. Si de pas volen veure les finques en època de floració o de collita els rebrem encantats.

 

@marc_sampe