Des de l’Oficina Jove conversem amb Sergi Pallarès, un jove emprenedor de Gandesa que ha creat el Celler Arrelats, un projecte vitivinícola en homenatge als nostres ancestres que s’han dedicat a la vinya des de temps immemorials. Per fer-ho, es basa en vinyes velles i varietats tradicionals de la Terra Alta amb l’objectiu de desxifrar l’ADN del territori.

Per començar ens agradaria saber quin ha estat el teu itinerari formatiu per arribar fins aquí?

Després d’acabar els estudis secundaris a l’Institut Terra Alta vaig decidir anar a Falset, a l’escola d’enologia Jaume Ciurana. Allí vaig estar des del 2015 fins al 2019 i, un cop acabat el CFGS de Vitivinicultura, vaig començar els estudis d’Enologia a la Universitat Rovira i Virgili, on just ara he acabat el primer curs.

Per què has decidit estudiar enologia?

La veritat és que podem dir que el vi corre per les meves venes. Des de ben petit ja sabia que volia dedicar-me a la terra perquè la meva família han sigut viticultors des de sempre. Els meus iaios ja elaboraven vi a casa, en un celler propi. Feien vi a doll amb una alta graduació alcohòlica o vins brisats típics de la Terra Alta.

Ets un dels emprenedors més joves de la comarca. T’hi consideres?

Jo sí, sempre he sigut molt inquiet i m’ha agradat fer coses, sobretot apostar per la comarca. En 16 anys ja vaig engegar el projecte i poc a poc l’anem consolidant fermament.

Com i quan va sorgir la idea de crear el celler Arrelats?

Tot va començar una mica de hobby. El primer any vaig fer 80 botelles de vi per a la família i els amics. En veure que tenia acceptació l’any següent ja vaig ampliar la producció i vaig començar a fer els registres necessaris, tant sanitaris com empresarials.

On està situat el celler?

El celler està ubicat als baixos d’una casa del centre històric de Gandesa, molt a prop de l’església. El lloc té molta història perquè ja s’hi elaborava vi antigament. Vam destapar els trulls per reconvertir-los en un cementiri de vins, és a dir, un espai on emmagatzemar les diferents anyades per poder-ne fer tastos verticals en un futur.

Quins vins teniu al mercat?

Tenim la gamma de vins joves que es diuen ADN. El nom ve donat com un homenatge als meus antecedents que m’han transmès els valors i estima a la vinya i al vi. El meu iaio, la meua iaia i el meu tiet han marcat una mica el meu camí i per això jo he volgut que aquesta empremta quedés plasmada a les etiquetes d’ADN.

Quina producció en fas actualment?

Ara per ara fem 2.000 ampolles de cada: blanc, rosat i negre. La producció dependrà una mica del mercat i també  de l’anyada.

De quines varietats estem parlant?

Només utilitzo varietats tradicionals de la zona, com són la garnatxa, el macabeu, el morenillo o la carinyena. A més, m’agrada treballar sobretot amb vinyes velles que he anat arrendant per tal de conservar el patrimoni vitivinícola que tenim a la comarca. Aquest tipus de vinyes fan una producció molt regular i pràcticament fan el vi soles. A mi només em cal acompanyar-les des de la vinya fins al celler. Donen expressió, identitat i caràcter al vi.

Com us està afectant la situació provocada per la COVID-19?

Al món del vi ens ha afectat bastant perquè el sector de la restauració s’ha vist obligat a tancar i la demanada i consum del vi ha caigut en picat. Els cellers petits encara hem pogut fer venda directa, enviaments a domicili… però altres cellers més grans s’han vist greument afectats perquè tenen una rotació mensual d’ampolles i han de tancar el trimestre amb un número concret de vendes.

Com esteu vivint la represa?

Els últims quinze dies ja s’ha notat un augment del consum amb la reobertura dels restaurants però no és el que hauria de ser en condicions normals.

Com veus el futur del celler?

Doncs amb esforç, empenta i il·lusió pots fer qualsevol cosa que et plantegis. El que m’agradaria remarcar és que el sector vitivinícola a la Terra Alta està en decaiguda perquè la majoria de joves no s’hi dediquen i estan desapareixent les vinyes velles i part del patrimoni que hem heretat. Alguns de nosaltres intentem rescatar aquests tresors per poder-los donar a conèixer a les futures generacions.

Parlant d’Autoestima Rural, quin és el teu racó preferit de la comarca?

La Terra Alta té racons extraordinaris però si he d’escollir-ne un seria el mirador del Coll de Moro. Al jaciment ibèric hi trobem el trull més antic registrat a Catalunya, que no deixa de ser un dipòsit per emmagatzemar el vi, però ens demostra que som una comarca vitivinícola des de temps immemorials. Des d’allí es veu Corbera d’Ebre, Gandesa, Bot i Horta de Sant Joan, a més del Port, l’Agulla, Puig Cavaller, Pàndols, Cavalls… i tot els minifundis de vinya, ametller i olivera que conformen el nostre paisatge.

 

@marc_sampe