Des de l’Oficina Jove conversem amb Jordi Pitarch, un jove d’Horta de Sant Joan que ha decidit instal·lar-se al centre històric del municipi per obrir la seva pròpia barberia, Jordi Pio Barber. Veient l’ubicació i l’ambientació del local, a ningú se li faria estrany veure entrar al mateix Picasso a posar les barbes en remull.

Explica’ns una mica la teva trajectòria eductiva…

Un cap acabats els estudis obligatoris ja tenia molt clar a què em volia dedicar, així que vaig decidir anar a estudiar el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Perruqueria a l’Institut de Roquetes. Paral·lelament, per les tardes anava a una acadèmia privada de Tortosa per poder perfeccionar la tècnica i la pràctica.

Com va sorgir la idea de muntar una barberia al poble?

Mentre estudiava vaig començar a treballar a una perruqueria d’Horta, en un primer moment només els caps de setmana i, al cap de 6 anys, veient com funcionava el negoci, vaig decidir establir-me per mi sol.

Quin tipus de clients solen venir a la barberia?

La barberia està especialitzada només per a homes i xiquets, així que només atenc al públic masculí. Sobretot són gent del poble i dels voltants.

On estàs ubicat? Què té d’especial el local?

La barberia està sota els porxos de la Plaça de l’Església, és un lloc turístic que li aporta molt d’encant.

Un jove Picasso va habitar just en aquesta plaça, concretament a l’Hostal del Trompet…

Sí, durant la seva segona estada a poble. Estic envoltat de pedres carregades d’història.

Quins serveis ofereixes?

A Jordi Pio barber oferim tall de cabell, retoc de barba, afaitat clàssic, depilació de celles i metxes. Avui en dia està molt de moda els degradats, que són els difuminats entre el rasurat i el número 2 o 3, sobretot a la gent més jove. L’afaitat ara no es porta tant, som més de barba.

Quin procés es necessita per un bon afaitat?

Primer de tot el més important és preparar la pell amb un oli o una bona crema i, després de fer un massatge, s’aplica una tovallola humida amb calent per obrir els porus. Al cap d’uns minuts, posem l’escuma i es comença l’afaitat. Una volta acabat repetim el procés amb una tovallola humida amb fred, aquest cop per tapar els porus i acabem amb un oli o crema per hidratar i suavitzar la pell.

Com t’ha afectat la situació provocada per la COVID-19?

Tot el sector hem viscut la situació amb nervis i angoixa perquè no sabíem quan podríem tornar a obrir. Ara, sobretot estem pendents de la higiene i desinfecció pertinent del local i de tot el material per poder oferir el màxim de seguretat als nostres clients.

El confinament ha fet que molta gent provés una mica l’ofici de barber a casa mitjançant algun tutorial. Has tingut que fer algun arrelgo un cop obert al públic?

Sí, de fet hi ha hagut alguna que altra destrossa… però estic content de com hem donat solució als talls de cabell improvisats i molt agraït que hagin confiat en mi. Recomano que la propera vegada que vinguin directament a la barberia abans de fer cap altra provatura.

Totalment d’acord, sempre ens hem de posar ens mans d’un professional. Durant aquests dies d’incertesa has mantingut molt actives les xarxes socials, són un bon reclam?

Durant tots aquests dies que hem estat tancats, per una banda, m’he pogut formar per aprendre noves tècniques per poder aplicar-les ara que hem tornat a obrir i, per l’altra, mitjançant el món virtual, he anat mostrant els diferents treballs i serveis que oferim a la barberia. Sí, són un bon aparador de qualsevol negoci.

Hem vist que també ofereixes productes mitjançant una botiga on-line…

Sí, a través d’una casa comercial, disposo del punt de venda on-line jordipio.tahe.es on es poden trobar productes tant per a homes i dones  com per a xiquets/es. També hi ha ofertes i fins i tot podeu trobar algun regal.

Què és per tu l’autoestima rural? Creus que tenim millor qualitat de vida al poble que a les grans ciutats?

Per mi viure al poble, estar envoltat d’un paisatge espectacular i poder seguir les tradicions, cultura i aficions dels nostres avantpassats és un orgull. Som la gent jove que hem de ser valents i intentar engegar les iniciatives necessàries per tirar endavant la Terra Alta. Evidentment que crec que tenim millor qualitat de vida a les zones rurals com la nostra i jo prefereixo quedar-me aquí. M’agrada viure al poble.

Per anar acabant Jordi, quin és el teu racó preferit de la comarca?

Suposo que cadascú s’estima el seu poble i a la Terra Alta tenim llocs molt bonics, però si he d’escollir-ne un en concret trio el Convent de Sant Salvador, un racó de pau als peus de la muntanya de Santa Bàrbara.

 

@marc_sampe