• La campanya s’ha conceptualitzat mitjançant la participació d’entitats juvenils i culturals i reivindica les festes tradicionals de la comarca
  • El disseny de la cartelleria s’ha fet mitjançant joves artistes i creadors/es del Catàleg Terranyina

En el marc del Protocol d’abordatge de les violències sexuals en els espais públics d’oci de la Terra Alta, l’Oficina Jove del Consell Comarcal, amb l’acompanyament de l’Observatori Noctàmbul@s, ha elaborat una campanya de sensibilització encaminada a evitar o reduir la incidència de la problemàtica de la violència masclista.

Les festes majors són espais d’oci i esbarjo molt arrelats al nostre territori perquè ens aporten consciència i creació de teixit associatiu i producció cultural i artística. És per això que totes les persones les han de poder gaudir amb llibertat i respecte, sense por a sentir-se jutjades i/o violentades.

A través de la Comissió de seguiment, que és l’òrgan que vetlla per la implementació i millora del Protocol, es va decidir la intenció d’elaborar una campanya en positiu, posant èmfasi al fet de poder viure plenament les festes amb total llibertat i sense coaccions. En paraules del referent comarcal del Protocol, Marc Sampé, “el lema escollit és Sí a les nostra festa, no a les violències sexuals, una forma de dotar d’identitat i singularitat a la campanya, on apareixen atributs de diversos grups culturals i juvenils de la Terra Alta, tot reivindicant les festes més tradicionals i arrelades al territori”.

Amb la complicitat de les entitats juvenils de la comarca, s’han definit un seguit de missatges secundaris en funció dels resultats de la diagnosi i les propostes sorgides dels grups de treball que van participar durant l’elaboració del Protocol el passat 2021. Aquests missatges fan referència concreta sobre cada forma de violència sexual identificada.

Fruit de la participació dels tècnics de l’Oficina Jove al programa 3 voltes. Assessoraments en clau de gènere de la Direcció General de Joventut, es va dissenyar un taller fotogràfic amb les associacions culturals de la mà de la jove fotògrafa d’Horta de Sant Joan Judit Amposta, membre del Catàleg Terranyina, que aglutina joves artistes i creadors/es de la Terra Alta. Amb les imatges resultants, l’estudi de disseny Tercer Primera de Gandesa, que també forma part del catàleg, ha conceptualitzat la cartelleria a mode de les portades de revistes juvenils dels anys 90. Amb tot, la campanya vol reivindicar les festes de la Terra Alta, amb una mescla de tradició i modernitat, però sobretot lliures de violències sexuals.

Cada municipi de la Terra Alta rebrà un lot de materials de sensibilització per repartir entre les entitats, establiments i espais on tingui lloc la festa major. Properament també es posaran a disponibilitat dels municipis i entitats adherides al Protocol un parell de carpes personalitzades amb l’objectiu d’acollir un punt lila/LGBTI, ja sigui d’atenció i/o informatiu.