Professionals juvenils de l’àmbit rural de diferents països europeus han visitat avui dijous la Terra Alta per conèixer el projecte Autoestima Rural, que encapçala l’Oficina Jove de la Terra Alta.

L’acció s’emmarca en la visita Youth & Rurality que, del 10 al 16 de març, ha organitzat l’Associació Obre’t Ebre, entitat especialitzada en mobilitat internacional del territori, a les Terres de l’Ebre per a aquests professionals europeus. Així, aquesta trobada se centra en el món rural, l’agricultura, el medi ambient i l’empoderament juvenil. El seu objectiu és compartir experiències, fomentar nous projectes i construir una xarxa d’idees que empoderi tant les persones joves com el personal de les diferents entitats internacionals que treballen amb programes de mobilitat.

Durant la seva visita a la Terra Alta han conegut, a través del tècnic Marc Sampé, les diferents iniciatives que duu a terme l’Oficina Jove comarcal. Entre els projectes que s’han presentat hi ha les diferents càpsules de vídeo Emprèn a la Terra Alta, per tal de promocionar els joves emprenedors que han decidit muntar el seu projecte de vida a la comarca, així com el Catàleg Terranyina, que recull i dona a conèixer el talent artístic local per fomentar-ne la contractació per part dels ens locals i les empreses del territori.

El conjunt de professionals també han visitat l’exposició “Cases buides, oportunitats perdudes” a la Biblioteca de Gandesa, duta a terme a partir d’un estudi elaborat amb joves d’Horta de Sant Joan i de Vilalba dels Arcs sobre la crisi de l’habitatge en territoris rurals i que es va presentar durant el Festival Terra Roja el passat mes de novembre. L’autora de la mostra, Ilda Vico, ha explicat tot el procés viscut amb la tècnica qualitativa de la fotoveu, una forma d’empoderar en sentit crític el jovent que dona veu a les problemàtiques socials que els afecten directament. En aquest cas, la manca d’oportunitats d’accés a l’habitatge durant el seu procés d’emancipació.

Per acabar la visita, l’artista Gessamí Olesa, membre del Catàleg Terranyina, ha realitzat un taller vivencial per tal de reflexionar sobre el fet creador al món rural i la importància de sentir-se arrelat. Després de visionar el vídeoart Fluire, els professionals participants han pogut expressar mitjançant la pintura les sensacions produïdes durant la visita, així com els aprenentatges o inspiracions que s’enduen.